Barátunk a kenyérsütőgép!
Nyus 2008.02.05. 17:16
Több hónapos gondolkodás, modellválogatás, árnézegetés után 2007 decemberében, egy külföldi úton megkeresett pénzből vettünk egy Moulinex kenyérsütő gépet. Az első héten csak nézegettük, tapogattuk, és alaposan átnyálaztuk a használati utasítást. Miután a szükséges alapanyagokat beszereztük (kenyérsütéshez való liszt), egy nagy levegőt véve, megsütöttük az első kenyeret!
A kenyérsütés menete:
1. összekészíted az alapanyagokat, és az eszközöket
2. a tartályba helyezed a keverőlapátot
3. a receptben megadott sorrendben beleméred a tartályba amit kell
4. kiválasztod a programot, a kenyér súlyát (500, 750, 1000g), és a kívánt héjárnyalatot (fakó, közepes, barna)
5. megnyomod a start gombot, a program elindul
6. kb 10 perccel az elindulás után ellenőrzöd, hogy minden rendben van-e (nem tapad semmi olyan magasra, hogy a tészta már ne tudja "visszaszerezni", nem túl száraz vagy nedves a tészta, stb)
7. kicsit több, mint 3 óra múlva a gép kikapcsolható, a kenyeret kiveszed, a gépből és a tartályból is, majd tiszta konyharuhába tekerve hűlni hagyod
8. evés előtt a lapátot kiszeded az aljából

bal oldali kép: Eszközök
jobb oldali kép: Az alapanyagok
Mindössze ennyi teendő van a kenyérrel. Ez nem sok, és túl nagy konyhai tapasztalat sem kell hozzá. A mi gépünkhöz szerencsére jó recepteket közöltek, de olvastam már olyat, hogy gyengébb minőségű gépekhez (pl Hauser) a recept se olyan szuper.
Sütöttem már fehérkenyeret, félbarna kenyeret, rozskenyeret többféle rozsszázalékkal (30-70%-ig), de sikerült már vegyes kenyér is. A sütni vágyóknak az Abomill liszteket ajánlom, nekem az vált be a legjobban. Lehet kapni egy osztrák lisztet is (Rosselmühle), az sem rossz. Ezek mint kenyérsütéshez való lisztkeverékek, azaz bennük van az élesztő is. A gyárilag belekevert élesztő szerencsés dolog, mert próbáltam már olyan kenyeret készíteni, amibe a sima liszt mellé én kevertem az élesztőt. Az eredmény (Apa): " Ezt most verekedni vagy enni készítetted?"

bal oldali kép: 5 perce kever...
jobb oldali kép: 10 perce kever...
A kenyér, de főleg a rozskenyér lazítása érdekében, az élesztőt segítendő, érdemes aszkorbinsavat adagolni a liszthez, még a kimérés során. Ahol ezt a tippet olvastam, ott egy késhegynyit ajánlanak, én két csipettel szoktam beletenni. Ettől tényleg lazább lesz a kenyér, az ízén nem változtat semmit. A bolti kenyéradalékhoz képest ez igazán nem sok.
Tapasztalataim szerint a gép otthagyható, ellenőrizni sem kell, mert rendesen összedolgozza a tésztát. Sajnos a rozsos kenyér esetében nem árt az ellenőrzés, mert ott valamiért a sütőtartály falára jobban odatapad a dagasztás során a cucc, és azt később nem tudja a gép magától, csak a keverés segítségével leszedni. Amikor ez első pihenését tölti a program, akkor kinyitom a fedelet, és fa-lapáttal lekapirgálom az oldalára tapadt anyagot.

bal oldali kép: A gép éppen dolgozik
jobb oldali kép: Sütés előtt megkelve
A dagasztás közben a kép elmozgását ragadós-műanyag tappancsok akadályozzák. Akkora mozgást generál azonban ez a folyamat, hogy a konyhaasztalunkat simán elmozgatja. A konyhapultot szerencsére már nem. Viszont se terítőt, se semmilyen elcsúszó, nem tapadó dolgot nem szabad alatta hagyni! Nekünk egyszer ledobta saját magát a gép az asztalról. Kicsit ijesztő volt....
A végeredmény fantasztikus!! Finom kenyér, amely jó állagú, szép belű, jó színe, jó illata van. Kicsit tömörebb, mint a bolti kenyér, laktatóbb is, de nagyon finom!! Megéri ilyen gépet vásárolni: kis odafigyeléssel, friss és egészséges kenyér kerülhet az asztalra.
És nem utolsó sorban, az első perctől az utolsóig, bármikor meg lehet tekinteni, hogy hogy áll a folyamat. Én már túl vagyok az ötvenedik kenyéren is, de még mindig élvezettel nézegetem, akár kever, akár pihen, akár süt....

bal oldali kép: Sütés után, még a gépben
jobb oldali kép: A kész kenyér belseje
|